Köyümüz

Köyümüzün kuruluşu ve adı

Söylenceye göre, tahminen 1700'lü yılların ortalarında  Edremit'e bağlı Araplar (Yeni adı Yolören) köyünde bir anlaşmazlık sonucu, köyün sevilip sayılan kişilerinden hacı olan bir zat, hasımları tarafından asılarak öldürülür. Bunun üzerine köylüler hacı amcayı öldürenleri, sülaleleriyle birlikte köyden sürerler. Araplar'dan ayrılan bu grup, günümüzde köyümüzün bulunduğu yerin yaklaşık 1 kilometre güneydoğusuna yerleşir. Bu yerleşim yeri yörede, (sakinlerinden bir kaç kişinin işlediği cinayete istinaden,) HACIASANLAR olarak adlandırılır. Zamanla tüzel kişilikte kazanarak yaklaşık 100 yıl kadar varlığını sürdüren bu köy, 1850 yıllarında dağılır. Köy sakinlerinin bir kısmı, o zamanki adı Kemer olan Burhaniye'ye ve Havran'a bağlı Çamdibi (Şekveren) köyüne göç eder ve köy tamamen boşalır.  1870'lerde kurulan bizim köyümüz bu eski köyün adı olan HACIASANLAR adıyla anılmaya başlanır. Zaman içinde kendileriyle ilgisi bulunmayan bu isimden rahatsızlık duymaya başlayan köylülerimiz, bir tek (L) harfi ekleyerek köyümüzün adını HACIASLANLAR olarak değiştirirler. Söyleniş benzerliği nedeniyle yörede HACI HASANLAR diye de söylenen köyümüzün adı resmi olarak 'HACIASLANLAR'dır.

 

Köyümüzün ilk sakinleri ''Yumuklar'' (Aptioğulları) sülalesinden Efe dede, Gobak dede ve yakınlarıdır. Köyümüzde şu an Aptioğlları (Yumuklar), Mahmutoğulları (Mahmutlar), Ahmetoğulları (Kel Amatlar), Ganioğulları (Ganiler) Madanoğulları (Madanlar) Patlaklar, Bulamaçlar, Tekeler, Cebelller, Kahyalılar (Keeyeliler) Biberler, Araplar sülaleleri yerleşik durumdadır.

 

Köyümüz halkı köken olarak Türkmen, inançsal olarak Alevidir.
 

Nüfus:

Günümüzde 125 haneden oluşan köyümüzün nüfusu ''2014 ADNKS sayımına göre'' 360'tır. Bu rakam, köyümüz nüfusuna kayıtlı olup ta dışarıda ikamet edenlerle birlikte 480 civarındadır. Nüfusun tamamı Alevi Türkmen olup, başka hiç bir inanç ve etnik guruba mensup insan bulunmamaktadır.

 

Demografik yapı:

Köyümüzde şu an Aptioğlları (Yumuklar), Mahmutoğulları (Mahmutlar), Ahmetoğulları (Kel Amatlar), Ganioğulları (Ganiler) Madanoğulları (Madanlar) Patlaklar, Bulamaçlar, Tekeler, Cebelller, Kahyalılar (Keeyeliler) Biberler, Araplar sülaleleri yerleşik durumdadır.

 

Geçim:

Edremit körfezi bölgesinin ekonomik yönden en yoksul köyü olan köyümüzün temel geçim kaynakları zeytincilik ve orman işleridir. Gençlerimiz Edremit'te kereste sanayi (bıçkıcılık) başta olmak üzere, değişik iş kollarında çalışmaktadır. Hemen hemen her evde bir emekli olması, köyümüz ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.

 


 

 

Köyümüzden

Haberler

Websitesi açıldı

22.07.2014 11:21
Sitemiz yapım aşamasındadır